torsdag, april 30, 2009

Valborg och Svin-influensa

Valborgsmässoafton i Singapore... vad gör man då?

Jo, man kan ju alltid bjuda in lite 'goa' vänner på pool- och grillparty. Vad innebär nu denna "högtid" kan man fråga sig, speciellt när man befinner sig långt, långt borta från Sverige. Enligt Nordiska Museet så handlar det hela om;

Valborgsmässoafton: På kvällen på valborgsmässoafton hälsar vi våren välkommen genom att samlas kring valborgsmässobålen och sjunga vårvisor. Tal hålls till våren och skålar utbringas.
Valborg: Helgonet Valborg, som har namnsdag den 1 maj, har gett namn åt denna afton. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon så småningom blev abbedissa.
Valborgsmässoeldar: Sederna kring Valborg är dels inhemska, dels av tyskt ursprung. Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren den 1 maj släpptes ut på bete för första gången under våren. Omkring eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek. I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd. Valborgsmässoeldarna koncen-trerades till Uppland och angränsande landskap dit de troligtvis införts av tyskar. Först på 1800-talet spred sig seden över landet. I västsverige är i stället påskeldar alltjämt vanliga.

Sjunga maj:
Sista april var det i sydsverige sed bland ungdomen att bära maj i by eller sjunga maj. Ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönsk-ande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för upp-trädandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille.


Inte så mycket sång och brasor, men massa god mat och framförallt en massa prat om 'Svin-Influensan' samtidigt som hela barnaskaran lekte kvällen lång.

Från att ha varit en "liten" Mexikansk influensa för några dagar sedan handlar det numera om en 'pandemi' (dvs, när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.). Vi är nu för första gången någonsin (sen man införde denna skala 1995 ) på nivå 5 och i alla fall båda våra företag. IKEA och Sony Ericsson har idag infört reseförbud och dessutom hälsokontroller innan vi får gå till jobbet på måndag... Givna frågan är då... när stänger Singapore sina gränser? Två broar och en flygplats och vi är helt isolerade, på gott och ont...

Inga kommentarer: