lördag, februari 21, 2009

Sepilok och Sandakan

efter några slappa, slöa och sköna dagar på vår resort, Nexus, blev det idag lördag riktig tidig väckning...
Redan klockan 05.00 ringde klockan och på schemat stod till att börja med en flygresa över till östra delen av Sabah.
Väl där, bar det direkt av till 'Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre' för att lära oss mer om dessa snarlika genetiska kopior av människor (98% av människans och Orang Utan'ens är lika...).
Deras namn kommer från malaysiskan's "orang" som betyder person och "hutan" som betyder skog, alltså "personen i skogen". Fantaskiskt lärorikt att få ta del av hur dessa intelligenta "kusiner" lever och hur centrat hjälper skadade och övergivna små Orang Utang'er tillbaka till ett liv i det fria.

Eftermiddagen tillbringade vi i Sabah's näst största stad, Sandakan. Staden som fram till 1946 var provinshuvudstad (numera är det som sagt KK) förstördes totalt under 2:a världskriget och endast ett fåtal byggnader finns kvar från tiden före kriget, bl a stenkyrkan 'St Michael & All Angels Cathedral' som ligger vackert belägen på en liten kulle mitt i stan sedan 1893 då den uppfördes.


Direkt efter lunch tog vi oss ut till 'Buli Sim Sim Water Village', som är en hel by som står ute på pålar i havet. Enligt byns befolkning så ska människan leva i/på vattnet och när man dör så grävs man ner på land...
Det blev också ett roligt stopp nere i byn's centrum på vad som är Sabah's största marknad, 'Sandakan New Market'. Denna tre våningar höga och stora marknad har framförallt en helt fantastisk fiskavdelning där de mest skumma fiskar bjuds ut för några få malaysiska ringgit.

Vi hann även med en tur upp till det storslaget belägna, buddistiska templet, 'Puu Jih Shih' som ligger drygt 300 m.ö.h. innan vi tog oss hem till "base-camp" på Nexus strax utanför KK.

Inga kommentarer: