söndag, mars 28, 2010

Fremantle, Rockingham, Busselton & Dunsborough

Ännu en gång lämnade vi Changi Airport's terminal 1 för nya äventyr... Denna gången destination Perth. Vi anlände landet "down under" strax före midnatt och efter att vi hämtat ut vår hyrbil bar det av mot den lilla pittoreska kuststaden Fremantle strax söder om Perth.
Fremantle grundades den 2:e maj 1829 när Kapten Charles H Fremantle landsteg och deklarerade västkusten av "New Holland" (dvs Australien) som Brittiskt territorium. I juni samma år kom de första brittiska bosättarna och Fremantle började växa fram. Fremantle var först och främst en hamn dit dömda och deporterade fångar kom till Australien men har vuxit fram till en viktig fiske och turiststad i västra Australien.

Lördagen började vi med en lugn och skön frukost på Esplanade Hotel, bara ett stenkast från 'Fishing Boat Harbour', där vi bodde under vistelsen i Fremantle. Sen fick det bli en runda i denna "Victorianska", i mitten på 1800 talet uppbyggda stad.
Första besöket blev på "Fremantle Market", som uppfördes redan 1897 och sedan dess fungerat som en naturlig mötesplats i Fremantle. Efter det begav vi oss till "Fremantle Prison" som mellan 1850 och 1991 fungerade som ett av de största fängelsena i hela Australien. Vi tog en drygt timmeslång guidad tur med en helskön fd vakt vid namn Paul som berättade både det ena och det andra om hur det var att tillbringa sin tid innanför murarna. Vid ett par tillfällen fick dessutom Ida hjälpa till att demonstrera hur saker och ting fungerade, bla fick hon visa hur falluckan vid hängning fungerade...
Det fick givetvis bli "Fish & Chips" lunch nere i 'Fishing Boat Harbour' innan vi promenerade vidare via "Bathers Beach" till toppen av "Arturs Head" och "Round House", som är västra Australiens äldsta offentliga byggnad uppförd 1831. Kvällen avslutade vi inne i byn, på ett ställe som hette 'Monkeybar Brewery' med tapas, pizza och givetvis vin från Margaret River...

Efter ännu en god hotell frukost begav vi oss på söderut mot Söndagens slutdestination Dunsborough, som ligger drygt 20 mil söder om Fremantle.
Första stopp på vägen blev Rockingham, som fått sitt namn av det skepp med samma namn som förliste utanför kusten i maj 1830. Rockingham själv har inte så mycket att erbjuda, men 'Shoalwater Island Marine Park' strax söderut är ett av västra Australiens finaste ekoturism områden. Här finns såväl 'Penguin Islands' som 'Seal Island' där pingviner, sjölejon och delfiner kan upplevas nära och i sina rätta miljöer.
Efter detta stopp fortsatte vi ner till "vykortsvackra" Busselton som ståtar med nästan 3 mil långa vita stränder och sin välkända pir - 'Busselton Jetty'. Denna nästan 150 år gamla och 1841 meter långa piren är i och för sig det enda att se i denna lilla turisthåla. Det fick i alla fall bli en god lunch på den mysiga strandkrogen "The Goose", precis vid foten av denna pir, innan vi tog oss sista biten ned till vårt hus i den lilla populära 'sovstaden' Dunsborough som ligger strategiskt till med sin närhet till sköna stränder, grottäventyr, djurfarmar och en hel drös vingårdar. Väl på plats i Dusnborough letade vi snabbt upp vårt hyrda hus, "The Peppermints" som kommer att bli en pefekt utgångspunkt för resten av veckans äventyr. Snabb uppackning, där Ida och Ella lade beslag på de båda sovrummen och allrummet på andravåningen, innan vi tog oss en liten runda i byn för att införskaffa lite mat innan vi avslutade kvällen med en god middag och lite planerande av dagarna framöver i Margaret River med omnejd.

Inga kommentarer: