fredag, november 13, 2009

Hanoi - 'Staden innanför floderna'

I torsdags kväll begav vi oss norröver med destination Vietnam, närmaste bestämt dess huvudstad Hanoi – ’staden innanför floderna’ som namnet betyder på vietnamesiska.
Staden är ett härligt virrvarr av människor och mopeder i en salig blandning. Sedan förra året, då man utökade stadsgränsen, bor det officiellt drygt 6 miljoner människor som kör runt på drygt 2 miljoner mopeder i denna anrika huvudstad som nästa år fyller 1000 år som stad. Redan år 1010 utsågs staden till huvudstad och detta år räknas även som stadens grundande, fast då under namnet Thang Long som betyder 'den uppåtstigande draken', efter sägnen som säger att grundaren Ly Thai To sett en drake på platsen och därför ville att staden skulle ligga just där.

Nåväl, drakar eller inte, efter en god natts sömn på vårt trevliga lilla boutique Hotell – 'La Dolce Vita' startade vi tidigt på fredagsmorgonen med att bege oss till Ho Chi Minh Complex för att beskåda både hans mausoleum det fransk arkitektur ritade, president palatset, där Ho Chi Minh vägrade att bo efter det att Vietnamn's vunnit självstyre 1956, nio långa år efter hans självständighetsdeklaration 1945. Han valde helt enkelt att bo kvar i en liten trerummare på platsen där hans mausoleum i dag ståtar sedan hans död 1969.

Efter detta bar det av till Hanoi’s Etnologiska museum - Bảo tàng Dân tộc học Việt Nam där vi fick en bra genomgång av alla de 54 olika etniska grupper som idag lever i Vietnam. Trädgården bakom själva museet var en härlig oas av hus och byggnader som framför allt Ida och Ella gillade att springa in och ut ur. Lunchen intog vi på en mysig lokal restaurang - Green Papaya, där det bjöds på en härlig blandning av från det vietnamesiska köket.

Eftermiddagen började vi med att besöka Văn Miếu - litteraturens tempel, som byggdes redan 1070 som ett konfuciustempel. 1076 anlades sedan ett universitet inom tempelområdet som fram till 1779 utbildade gräddan av studenter i Vietnam .
Sen blev det riktigt turistande… Cykeltaxi-tur genom de klassiska gamla kvarteren i gamla stan. De 36 gatorna i hjärtat av Hanoi är ett myller av folkliv, moppar och handel, där varje skrå har sin egen gata.

Turistandet avslutade vi med att besöka Hanoi's officiella "Water Puppet" teater - Than Long, för att titta på en föreställning av denna unika typ av dock teater i knädjupt vatten som har anor från 1200 talet.

Hela denna lärorika dagen avslutade vi med en riktigt härlig middag på en trevlig restaurang mitt inne i de gamla kvarten - Green Tangerine...

Inga kommentarer: