söndag, november 15, 2009

Ha Long Bay

Tidig väckning även på lördagsmorgonen för att med minibuss förflytta oss österut från Hanoi till Ha Long bukten, eller "Den nedstigande drakens bukt" som ’Vịnh Hạ Long’ betyder på vietnamesiska.
Några skumpiga timmar senare var vi framme vid Tonkinviken på gränsen till Kina, där den 120 kilometer långa Ha Long buken ligger. Bukten består av en ”skärgård” med runt 2000 sandstensöar som sedan 1994 finns med på UNESCO’s världsarvslista.

Här hoppade vi på vår alldeles egna privatchartrade Djonk – 'White Dolphin' för att under ett dygn njuta av fantastiska naturscener, underbart tillredda skaldjursmåltider, ’nattabad’ och goda viner… Livet på en pinne!
Vi besökte även en av alla de ”floating villages” som finns i området, där man livnär sig på att fånga och sälja fisk och musslor, samt av att odla pärlor. Vi steg även i land på en av alla öar för att besöka Huang Dau Go – ”Gömma timmergrottan”, som är den största grottan i hela Ha Long-området. Franska soldater hittade denna grotta i slutet på 1800-talet och gav den namnet Grotte des Merveilles.


Efter ett fantastiskt dygn till havs på vår ”lyx-djonk” var det bara att hoppa in i minibussen igen för att skumpa (vägarna är inte direkt jämna, samtidigt som man måste kryssa fram mellan cyklister, moppar, kossor och vattenbufflar) tillbaka till Hanoi för lite middag innan flyget tog oss tillbaka till civilisationen, dvs S’pore.

Ännu en härlig resa i sydostasien till ända och ännu mer fascinerad av alla dessa asiatiska länders historia, deras kulturer, goa mat och framförallt alla dessa underbara människor man träffar.

Inga kommentarer: