onsdag, februari 13, 2008

Världens största...

...Pariserhjul!

Expressen hade i måndags följande lilla artikel:
"Världens största pariserhjul bjöd på premiärtur på måndagen i Singapore. Utsikten sträcker sig inte bara över Singapore utan ger också en blick över Malaysia och Indonesien.
700 personer från 17 företag hade förmånen att smutta vin med laxtilltugg medan de insöp den magnifika utsikten. Placerad på 165 meters höjd är Singapore Flyer 30 meter högre än London Eye. I diameter mäter det singaporianska hjulet 150 meter.
Underbart är kort
Men rekordet kommer att bli kortvarigt. År 2009 blir Kinas Great Wheel i Peking världshögst med sina 208 meter. Singapore Flyers 28 kabiner, stora som bussar, kan ta 28 människor vardera på en halvtimmes färd. I mars öppnar pariserhjulet för vanligt folk, men en tjuvstart är insmugen på Alla hjärtans dag den 14 februari."

Det är något speciellt med Asien i allmänhet och S'pore i synnerhet när det gäller världens största/första/längsta/högsta/minsta/snabbaste osv... Hur viktigt kan det vara att alltid visa upp att man har världens-... högsta pariserhjul, första formel 1 natt race, första natt zoo, högsta handgjorda vattenfall, största fontän, bästa flygplats 16 år i rad, längsta dominobrickor i rad, högst antal samtidiga 'linedancers', flest antal ankor i ett ankrace... osv... och ett litet tag senare så slås alltid rekordet av ett annat asiatiskt land eller möjligtvis av Förenade Arabemiraten, som verkar ha så mycket pengar att de gör allt för att på något sätt försöka göra slut på dem genom att bygga de mest groteska byggnader, konstgjorda öar och gud vet vad...

Inga kommentarer: