måndag, januari 26, 2009

En historisk rundvandring i Melaka

Tillbaka i välordnade Singapore efter några dagar i det mindre organiserade Malaysia...

Vi har dock njutit till fullo av det historiskt fyllda Melaka City (som i juli 2008 blev inskrivet i världsarvslistan). Melakas riktiga historia börjar 1403 med att exil-hindu-prinsen Parameswara från Sumatra kommer till den lilla handelsstaden. Med tiden så växer denna lilla hamnstad till en av de viktigaste i Asien och detta lockade givetvis dåtidens stormakter. 1511 belägrade portugiserna, under ledning av Alfonso d'Albuquerqe, Melaka och koloniserade staden i 130 år innan Holländarna kom och regerade i drygt 150 år. 1824 tog britterna över och 'regerade' fram till självständighetsproklameringen den 31:e augusti 1957.

All denna kolonisering och ockupasion har givetvis satt sin prägel på denna pittoreska lilla hamnstad. Ett av de mest utmärkande landmärkena är "Porta de Santiago" (A'Fomosa) som byggdes av admiral Alfonso d'Albuquerqe 1511. Detta fort förstördes väldigt under den Holländska invasionen 1641 men räddades och restaurerades senare av ingen mindre än Sir Stamford Raffles (Mr Singapore) när han dök upp i Melaka 1808. Att gå runt i Melaka är alltså som att gå runt i ett levande museum om kolonialtiden, här blandas traditionell Malaysisk kultur och historia med Portugisiskt, Holländsk och Brittisk kolonialtidshistoria som ingen annanstans.

Mitt i centrum ligger ett helt kvarter med Holländs bebyggelse och mitt i detta ligger "Stadthuys" som byggdes 1650. På kullen ovanför, med en härlig utsikt äver staden ligger "St Paul's Church" som byggdes redan 1521 av portugiserna och användes sedan flitigt av framförallt Holländarna innan de lämnade Melaka.

Staden är som sagt ett stort, levande museum där det dessutom fullkomligt kryllar av museum... Näst intill alla gamla byggnader är idag ett museum av något slag. Vi hann bara med en bråkdel... Islamistiska museét, Sultanens Palats' Museum, Maritim Museét...

Vi hann även med att flanera nedför 'Jonker Street' i 'China Town' och fashineras av alla fantastiska gamla byggnader. Tyvärr så var det mesta stängt pga Kinesiska Nyåret och det visade sig vara mer än lovligt svårt att hitta matställen som var öppna... Innan vi checkade ut från vårt hotell fick vi även se en traditionell 'lion dance' i hotell receptionen.

Just det... Vi hann med att bada en hel del oxå...!

Inga kommentarer: