söndag, november 02, 2008

Benyumulek, Sukurara, Rambitan och Kuta Beach

Idag bar det av söderut... Vi tog oss med bil från Senggigi beach i nordväst genom hela Lombok ner till Kuta Beach i söder.

Efter att vi passerade 'provinshuvudstaden' Mataram stannade vi till i byn Benyumulek. Detta är Lomboks ler- och krukcentrum där det produceras krukor i var och varannat hus. Vi fick prova på att sitta i verkstan, dvs på marken på gården och producera några konstverk. Ida & Ella fick ihop varsin kreativ sköldpadda och Anders lyckades dreja fram något som i alla fall liknade en liten skål (med en liten, liten sköldpadda på kanten).

Efter detta kreativa stopp bar det av till nästa by, nämligen Sukurara, som är känd som något slags 'mekka' för väveri av bonader, sjalar och saronger. Vi fick oss en fantastisk rundvandring i byn med besök hemma hos ett antal väverskor och efter att vi blivit utklädda i traditionella bröllopskläder fick det bli att shoppa loss lite traditionella tyger...

Vi tog oss efter detta ännu längre söderut, genom det väldigt lummigt grönskande Lombok med alla dessa glada människor, till en av de äldsta byarna på ön, nämligen Rambitan. Denna lilla charmiga by består av drygt 100 hus och 750 invånare där alla är släkt (!!!) Det visade sig att invånarna inte fick gifta sig med någon utanför byn, så det gällde att 'ragga' upp en kusin... Hmm... Traditioner säger visst även att brudgummen måste kidnappa den tilltänkta bruden, fly till nästa by till allt lugnat ner sig, för att sedan komma tillbaka och gifta sig. Fantastiskt häftigt att kunna vandra runt i denna unikt genuina miljö.

Sista stoppet blev Kuta beach nere i söder med härligt vita stränder och gassande sol där vi tillbringade hela eftermiddagen badandes innan vi trötta men väldigt belåtna begav oss tillbaka till vårt 'base-camp' på Senggigi beach.

Imorgon måndag, ska vi bara hänga vid poolen/stranden innan vi tar oss tillbaka till Singapore framåt kvällen.

Inga kommentarer: